Welkom op de nieuwe Comfort Cooling Products website!

Welkom op de nieuwe Comfort Cooling Products website!

10 tips bij overgangsklachten door een ervaringsdeskundige

emma-simpson-mNGaaLeWEp0-unsplash

10 tips bij overgangsklachten door een ervaringsdeskundige 
Door ervaringsdeskundige & Comfort Cooling’s Margreet

Graag deel ik als ervaringsdeskundige mijn 10 tips bij overgangsklachten. Want we willen natuurlijk allemaal de overgang zo fijn en prettig mogelijk de overgang doorstaan. Ik benadruk dat dit mijn eigen ervaringen zijn en dat ik verder geen medische of wetenschappelijke onderbouwing aan kan geven. Daarvoor kun je beter terecht bij je huisarts, overgangsconsulente, vitaliteitscoach, diëtiste en/of andere deskundige(n).

DIT ZIJN ZE, DE 10 tips voor het (plezierig) doorstaan van de overgang:

Tip 1: Zorg voor begrip bij je partner

De eerste tip bij overgangsklachten is echt het ontwikkelen van begrip bij je partner. Dat maakt het leven zo enorm veel fijner. Sommige dingen die je ineens overkomen zijn zo bizar dat je het zelf amper kunt plaatsen en daarom niet van je partner kunt verwachten dat hij of zij dit als een helderziende zomaar aanvoelt, laat staan begrijpt. Blijf samen in gesprek en vraag begrip voor jouw overgangsklachten. Indien nodig ook bij anderen zoals je gezinsleden, familie, vrienden, collega’s en werkgever.

Tip 2: PROBEER ER AF EN TOE OM TE LACHEN

Probeer zo nu en dan met humor naar de opvliegers en overgangsklachten te kijken, al kan dat soms onmogelijk zijn als je door stemmingswisselingen de wereld onder een grote grijze deken ziet. Dan is het tijd voor het inschakelen van hulp, liefst al eerder. Daar heb ik TIP 8 ook voor geschreven.

Tip 3: maak je botten sterker door beweging

Vanwege de hormonale veranderingen tijdens de overgang, neemt het risico op botontkalking/osteoperose toe. Om je botten sterker te maken kun je extra op gezonde voeding letten en natuurlijk: bewegen. Vooral bewegen waarbij je botten worden belast is daarbij van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, wandelen, yoga.

Tip 4: gun jezelf rustmomenten

Over yoga gesproken… Stress is killing in de overgang, maar vaak onvermijdelijk. Sterker nog, als je pech hebt krijg je daar (nog) meer last van. Dus wordt ontspanning nog belangrijker. De tip bij overgangsklachten: gun jezelf de rust en zoek iets wat bij je past of zou kunnen gaan passen. Soms moet je iets uitproberen om dat te kunnen weten. Denk aan een wandeling, maar zeker ook yoga, meditatie, mindfulness of iets anders waarvan jij tot rust komt en voelt dat je batterij er weer van oplaadt.

Tip 5: Draag laagjes

Draag laagjes of zorg dat je iets bij je hebt dat makkelijk aan/uit kan zonder dat het er raar uitziet. Trek dus niet in een vergadering 4x een trui uit en weer aan vanwege de opvliegers, maar neem een vestje mee of sjaal die ook als omslagdoek kan dienen. Ik heb het zelf bijvoorbeeld tijdens een opvlieger eerst heel heet en als ie weg is, heel koud om daarna pas weer ‘normaal’ te worden. 

Tip 6: Zoek verkoeling tegen het raam

Deze tip had je misschien niet verwacht, maar hij werkt wel! Zit je in de auto en komt er ineens weer een opvlieger? Dan is het heerlijk om je onderarm of alleen je pols tegen de koude raam te leggen, als bestuurder links en als passagier rechts anders wordt het heel erg rommelig. 

Tip 7: voor als je van een wijntje houdt

Lust je graag een wijntje, dan zou je net als ik ook de pech kunnen hebben dat je in de overgang al bij je eerste slokje je eerste opvlieger te pakken hebt en er bovendien ook nog beroerd van slaapt. Neem daarom het glaasje wijn wat vroeger op de avond in plaats van later op de avond, omdat je dan de nadelen niet meer voelt als je lekker wilt gaan slapen.

Tip 8: schakel een overgangsconsulente in

Wat mij na een zoektocht langs allerlei hulpverleners (huisarts, oncoloog, Chinese arts, natuurarts etc.) het meest heeft geholpen om van overgangsklachten af te komen (zoals als neerslachtigheid en het gevoel continu opgejaagd te worden – wat niet zo was), dat was het inschakelen van een overgangsconsulente. Deze kun je in heel Nederland vinden, ook bij jou in de buurt. Kijk maar op de site www.overgangsconsulente.com.

Tip 9: gebruik koelsjaaltjes

En voor de klachten die dan nog overblijven, in mijn geval opvliegers heb ik zelf door de jaren heen enorm veel baat gehad bij talloze koelsjaaltjes, in allerlei kleuren afhankelijk van de gelegenheid en of ik het juist wel of niet wilde laten zien.

Tip 10: gebruik ‘s NACHTS HET KOELKUSSENTJE

Voor ‘s nachts zweer ik bij een koelkussentje, deze heb ik altijd op mijn nachtkastje liggen. Zodra een opvlieger me uit mijn slaap haalt, grijp ik naar mijn kussentje. Dan leg ik het koelkussentje zo op mijn kussen dat ik er met mijn wang of mijn hals op lig. Binnen no time ben ik dan weer vertrokken naar Dromenland, zonder dat ik met het dekbed hoef te gaan wapperen. En hoeveel begrip hij ook heeft, dit is ook wat sympathieker voor de partner.

Bonustip 1: hang het koelsjaaltje aan de lus van je broek of rugzak

Ik heb altijd een gekoeld sjaaltje bij me, meestal in mijn handtas. Maar als ik bijvoorbeeld met manlief een wandeling maak, dan bungelt mijn sjaaltje aan de lus van mijn broek of aan mijn rugzak. Dan mag het een vrolijk gekleurd sjaaltje zijn.

Bonustip 2: gebruik een koelsjaaltje in de kleur van je kleding

Als ik een presentatie geef, wat overigens soms al zo stressvol is dat vooraf me de vlammen al uitslaan, dan zorg ik voor een koelsjaaltje in de kleur van mijn kleding. Dan valt het niemand op dat ik van prettig ondersteunende verkoeling gebruik maak, wat mijn zelfvertrouwen heel wat meer helpt dan een rood hoofd van buiten met paniek van binnen.

Bonustip 3: Wikkel het koelsjaaltje ongezien om je pols

Wil ik in een vergadering niet op een onbedoelde manier de aandacht trekken maar wel tussendoor even koelen, dan haal ik ongemerkt mijn koelsjaaltje uit mijn handtas en wikkel het om mijn pols. Heerlijk! En niemand die het ziet… meestal.

Bonustip 4: neem een extra koelsjaaltje mee ter afwisseling

Is het in de zomer extra heet, zoals vorige zomer? Dan is het fijn om een extra koelsjaaltje bij me te hebben, zodat er altijd een in de koelkast ligt. Hierdoor kun je afwisselen of jezelf extra verkoeling bieden.

Wij zijn altijd benieuwd naar nieuwe tips van ervaringsdeskundigen op het gebied van de overgang. We willen dit graag delen, zodat zoveel mogelijk vrouwen elkaar kunnen ondersteunen bij overgangsklachten. We doen dit natuurlijk allemaal alleen, maar door erover te praten tóch ook een beetje samen.

Mail het naar Margreet: info@comfortcoolingproducts.nl